Hagyj fel a bántalmazással!
A bántalmazás megszüntetése önmagad elfogadásával kezdődik. Amikor egy bántalmazó kapcsolatot működtetsz, először fel kell tenned azt a kérdést, mivel és hogyan hoztad azt létre? Mivel kapcsolatban hiszem azt, hogy ezt megérdemlem? Milyen lépéseket tehetsz, hogy megszűnjön a bántalmazás az életedben?
1. Hagyj fel az önítékezéssel! Pl. az olyan mondatokkal, hogy micsoda hülye vagyok. Nekem ez nem megy, ehhez kevés vagyok. Hányszor minősíted le magadat naponta, úgy, hogy észre sem veszed?

2. Ne hiányból kapcsolódj! Amikor egy bántalmazó kapcsolatban nőttél fel, és nem kaptál elegendő odafigyelést vagy kedvességet például édesapádtól, akkor hajlamos vagy hasonló kapcsolatokat teremteni, ahol ugyanezt a helyzetet egy másik személlyel megélheted. Vagy épp az ellenkezője történik, és a hiányod pótlására támogatást nyújtó partnert keresel. A hiányod elvárást szül. A másiktól várod, hogy megadja neked azt, ami hiányzott a korábbi kapcsolatodból. Ha viszont nem az elvárások alapján viselkedik a partnered, akkor hiányod kielégítetlen marad. Minden esetben először is érdemes meggyógyítanod a sérült gyermeki részedet. Így a kapcsolatod elsősorban nem ennek a hiánynak a pótlására épül majd.

3. Merj változtatni! Ha benne vagy egy bántalmazó kapcsolatban, felteheted azt a kérdést, mit tehetek, hogy ez megváltozzon? Első lépésben azt, hogy választod önmagad. Senki és semmi nem jogosíthat fel arra, hogy ezt elfogadd. Nincs az az anya, gyerek, férj, feleség kapcsolat, ami felülmúlhatja a választásodat, ami alapján el kell viselned azt. Merj bátran kilépni, ha kell, szakítsd meg a kapcsolatodat! Végül, de nem utolsó sorban ne feledd, te teremted az életedet, ezért te vagy az, aki változtathat rajta! Ehhez első lépésként az kell, hogy válaszd önmagad, és tegyél fel kérdéseket: Mi ez? Mivel hoztam létre? Mit tehetek, hogy ez megváltozzon? Mi az első lépés, amivel változást teremthetek? A kérdések teret nyitnak a lehetőségeidnek és a választásaid által átalakíthatod az életedet.