Mozaik család, mint megjelenő család-modell
A mozaik családokról szeretném megosztani észrevételeimet, amit a szülőkkel és a gyerekekkel folytatott kezeléseken tapasztaltam.
Sokan válás után, ha új kapcsolatot kezdeményeznek, ahol mindkét fél gyermekei is részesei lesznek az új család modellnek.
Az a válófélben, mondjuk érzelmileg vesztes fél, aki nem szívesen vált el például, megnehezítheti az új család együttműködését azáltal, hogy sérelmeit a közös gyerekekre terheli. Ilyenkor a gyerekek, bár igyekeznek mindkét szülőnek megfelelni, olykor a sérültebb, meggyengült szülő mellé állnak támogató jelleggel, ami akadályozhatja az új család ideális életének kialakítását.
Mindenkit megterhel, amikor a visszahúzódó vagy ellenségesnek, távolságtartónak mutatkozó gyermekek nem képesek a beilleszkedésre vagy a közös együttlétek tartalmas eltöltésére.
Ilyenkor, ha a megoldás nem tud például kommunikáció útján létrejönni, érdemes kezelések által a gyermekek és az együttműködésre hajlandó szülők, illetve pár éberségi szintjét fokozni, és tudatosítani, hogy milyen folyamatok zajlanak bennük. Nem egy példa mutatja, hogy a mozaik családok képesek egységesen funkcionálni, ha kioltjuk az egymás iránti ellentéteket és tiszteletben tartjuk a saját és mások választásait is.
Bővebben a szülőségről:
https://www.szarazszilvia.hu/tanfolyam/szuloseg/
https://www.szarazszilvia.hu/konzultacio/