Érzelmi ok is állhat a megbetegedés hátterében
Az 50 és 60 év közötti férfiak több, mint a fele küzd prosztata megnagyobbodással és az ezzel járó panaszokkal. A betegség kialakulásáról orvosi szempontból több cikk olvasható a neten, melyben megállapították, hogy a házasságban élő férfiaknál nagyobb az előfordulási arány, mint az egyedül élők esetében, azonban a betegség lelki okairól senki sem nyilatkozik.
Most szeretnék megosztani veletek egy esetet, amivel a napokban kezdtem el foglalkozni. A páciens egy idősebb úr, aki műtét előtt állt és azért keresett fel, mert szeretné elkerülni azt.
Az első kezelésen a következők derültek ki róla, ami összefüggésben áll a betegség kialakulásának érzelmi hátterével:
Idős kora ellenére, markáns, jó kiállású, beszédes férfit képzeljetek el, aki a családi kötelességnek és a házasság fenntartásának szentelte az életét. Elmondása szerint felesége skrizofrén hajlamú, érzelmileg rideg, megbecsülést nem mutató asszony, aki mellett nem kapott pozitív megerősítést, érzelmi támaszt férfiúi és apai törekvései ellenére sem. Míg ő családi kötelességeit igyekezett maximálisan teljesíteni, nevelte és útjára bocsájtotta gyermekeit, férfiként hiányként élte meg feleségével való viszonyát, ezért néha alkalmi partnereknél keresett vigaszt. 50-es éveiben egy olyan betegséget diagnosztizáltak nála, ami miatt merevedési problémái lettek, ami ugyancsak kihatott férfiasságára és a szexuális élet hiányához vezetett. A nemi szervek körüli terület a test érzelmi központja. Minden érzelmi élmény hatást gyakorol erre a területre, ezért magára a szervekre is, ami betegségek kialakulásához vezethet.
A kezelés során tudatosítottuk az életesemények során átélt érzelmeket, a testkezelésekkel pedig feloldottuk a testből az érzelmi lenyomatokat. Megkértem, idézze fel, ki volt az a nő az életében, aki igazán szerette és megkértem, élje át újra ezt az élményt, ugyanis a test őrzi ezeket az emlékeket, amit pozitív megerősítésként használtunk fel a testi kondíció javításához. A vizualizációs technika segítségével az átélt szeretet energiát elkezdtük áramoltatni a testben, majd megkértem, emlékezzen vissza arra, ki volt az a nő az életében, akivel igazán jól érezte magát mind érzelmileg, mind szexuális értelemben egyaránt. Ezt ugyancsak pozitív visszacsatolásként használtuk fel a kezelés során, miközben a teste teljesen ellazult, majd végül el is aludt. Összefoglalva, az elengedések mellett nagyon fontos a pozitív visszacsatolás, a támogatottság érzetének megerősítése testi szinten is.
A második kezelésen kifejezetten a prosztata megnagyobbodás fizikai jellegével fogunk foglalkozni, és egy olyan testkezelést fog elsajátítani, ami lehetővé teszi a kezelések között eltelt időszakban az öngyógyítási folyamatok beindítását. A testkezelés lényege a megnagyobbodott szerv zsugorítása lesz. Számos olyan esetről tudok, ahol az öngyógyító folyamatok teljes javulást hoztak; például egy férfi hátán teljesen felszívódott egy kisebb dió nagyságú zsírcsomó, illetve másoknál a kezelést követően elmúltak azok a testi tünetek – gyulladás, ízületi panaszok-, ami elkerülhetővé tette a műtéti beavatkozást.
Mint ahogyan a korábbi bejegyzésekben írtam, a test és a psziché együttes kezelésével hathatósabb eredményt tudunk elérni szinte majdnem minden területen.