Ehhez én már túl öreg vagyok?




Hányszor hallod, hogy ehhez én már túl öreg vagyok? Miről mondasz le a korra hivatkozva? Menekülsz a kudarc elől, mert nem mersz úgy tenni, és élni, ahogyan szeretnél?

Szoktál a parkban önfeledten görkorcsolyázó párokat látni, és irigykedve nézni őket? Rajtakapod-e magad, hogy már megint lemondtál valamiről?

Minden a fejedben dől el. Ha már észre sem veszed, hogy a gondolataid automatikusan ugyanott járnak, szép lassan meg is teremted a lemondást az életedben. Amit hiszel, azt meg is valósítod.
Mit tehetsz ez ellen első lépésként?

1. Tudatosan figyelj a reakcióidra és a gondolataidra! Kapd rajta magad!

2. Ne tegyél meggondolatlan megjegyzéseket! Ezekkel azt erősíted, amit legszívesebben elkerülnél.

3. Változtass minden nap valamin, amit eddig halogattál vagy nem mertél megtenni!

4. Ne másokhoz hasonlíts magad, és más életét éld!

5. Nem a tested vagy. Lehet, hogy nem vagy már húsz éves, de attól még élvezheted az életet!

6. Ne hazudj magadnak! Merd bevallani az álmaid és vágyaid, és tegyél értük!

Minél többször mondasz le valamiről, annál inkább megteremted az elmúlást magad körül, válsz kedvetlenebbé és zsörtölődővé. Ha már eljutottál ide, nehezebb lehet újra felépíteni magad. Ezért fontos, hogy kezdj örömteli dolgokba; futás vagy séta a parkban, egy jó könyv vagy film, bármi, ami kizökkenthet a helyzetből.

7. Tudatosan tartsd távol magad a negatív tartalmú hírekről, megnyilatkozásoktól, emberektől!
Ne állj le vitatkozni! A nézőpontok ütköztetése legtöbbször békétlenséghez vezethet. A változás mindig az egyénben indul el, saját szándékra, nem pedig külső nyomás hatására.

8. Hagyd abba a panaszkodást és a kritizálást. Mindez csak erősíti, amit nem szeretnél, nem old meg semmit.

„Az élet 10%-a, ami veled történik, és 90%-a, ahogyan reagálsz a történésekre.” (John C. Maxwell)

Volt egy kliensem, aki fülzúgásra panaszkodott. Ha a gyereke vagy unokái mondandójával nem értett egyet, azt mondogatta: Hallani sem akarok erről!
Ez a „mantra” szokássá vált és fizikai elváltozást, fülzúgást eredményezett. Neked hány ösztönös megnyilatkozásod van?

És végül:
9. Hagyd abba a monotonitást!
Eleinte kényelmes, ha az életet napi rutin és szokások mentén éled. Keretet és biztonságot az elmédnek. Olyannyira elkényelmesedhetsz, hogy egy kisebb kizökkenés is könnyen felháboríthat.
Például hosszasabb várakozás egy üzletben, valaki véletlenül meglök stb. Láthatod, ahogy csökken a tűréshatár, és egyre türelmetlenebb leszel.

Merj változtatni! Menj másik útvonalon, másik üzletbe vásárolni, merj új kapcsolatokat teremteni! Ne félj az ismeretlentől! A monotonitás hosszú távon fásultságot teremt. Mindennek jót tesz a megújulás. A szorongás legfőbb oka az ismeretlentől való félelem. Inkább vágj bele, mint kerüld a kihívásokat!

És ahogyan Steve Jobs mondta:
“Az időd véges, úgyhogy ne vesztegesd el arra, hogy valaki más életét éled! Ne engedd, hogy mások véleménye túlharsogja a saját belső hangodat! De ami a legfontosabb, legyen elég bátorságod a szívedre és a megérzéseidre hallgatni! Ők valahogy már most is tudják, mivé akarsz válni valójában.”

Kalandra fel! Ebben a testben csak egyszer élsz!