Szülőség

Szülőség

Mit jelent szülőnek lenni a mai világban?

Manapság a levitatottabb téma a szülőség.  Ahogyan a világ változik, ugyanígy a nevelés is változik. Az egyik legalapvetőbb kérdés, hozzánk idomítanánk-e gyermekeink igényeit vagy lehetőségeket mutatnánk nekik, amivel létrehozhatják saját világukat? Manapság egyre több olyan gyerek születik, akiket az orvostudomány betegként diagnosztizál. Gondolok itt például az autizmusra, diszlexiára, figyelemzavarra és hiperaktivitásra hajlamos gyerekekre. A korábbi nevelési elveknek és az általános tanácstalanságnak köszönhetően ezek a gyerekek még inkább ki vannak téve a megbélyegzésnek, és a képességeik fejlesztése helyett, kénytelenek inkább elnyomni azokat.

A koncentrált figyelem hiánya jellemzi őket, vagy inkább képesség valami másra, ami eddig nem volt jellemző erre a világra? Vajon képesek egyszerre több dolog egyidejű észlelésére és az információk gyors kezelésére? Mi van akkor, ha az érzékelésük messze meghaladja az átlag emberét, ezért nem képesek a szokványos módon működni vagy kommunikálni? A kérdéseken alapuló gyakorlati módszer lehetővé teszi, hogy általánosítás nélkül térképezzük fel egy gyermek viselkedése mögött rejlő valódi okokat, amely lehetővé teszi, hogy mind a szülő, mind a gyermek nagyobb tudatossággal rendelkezzen képességeiket, tulajdonságaikat illetően. A cél nem az, hogy uniformizáljuk vagy dobozba zárjuk őket, hanem hogy megalkothassák saját világukat, lényükkel gazdagítva bennünket és környezetünket.

A kurzus témái:

– Milyen előnyei és hátrányai lehetnek, ha a felnövekvő generáció a szabadidejét legfőképpen számítógépes játékokkal tölti?

– Mit jelent gyereknek lenni egy elértéktelenedő társadalomban?

– A jelenlegi oktatási rendszer értékelésén túl hogyan támogathatjuk, hogy gyermekünk egészséges önbecsülésre tegyen szert?

– Hogyan nőhet fel egy gyermek egészségesen elvált szülők gyermekeként vagy mozaik családban?

– Milyen szülői minták és szerepek léteznek a mai társadalomban?

– Hogyan lehetünk ideális szülők bevett szokások nélkül?

Helyszín és időpont:

• Hamarosan